dav

Anual peste 185 de vârstnici pe care îi cunoaștem la Telefonul Vârstnicului ne împărtășesc sentimentul acut de singurătate cu care se confruntă, cât și nevoia lor de a avea pe cineva cu care să-și împartă gândurile, bucuriile, dar și necazurile.

În întâmpinarea nevoilor lor, încă de la lansare ne-am propus ca Telefonul Vârstnicului sa fie un program care alină, prin diverse modalități, singurătatea bătrânilor.

Una dintre componentele cele mai importante în acest proces este apelarea regulată de către un voluntar. Din dragoste și compasiune pentru bunicii noștri, 22 de persoane sunt astăzi voluntari la Telefonul Vârstnicului și le răspund săptămânal cu suflet, aducând alinare bătrânilor care nu mai au pe nimeni, printr-un serviciu unic în România.

Din dorința de a învăța mai mult despre cum pot face bine, voluntarii noștri au participat luna aceasta la o formare de specialitate, susținută de psiho-sociologul Roxana Stoica. În cadrul acestei sesiuni de formare s-a discutat despre drepturile și responsabilitățile rolului de voluntar în cadrul proiectului, dar și despre principalele caracteristici bio-psiho-sociale ale vârstnicilor care apelează Telefonul Vârstnicului.

Alinarea singurătății bunicilor prin conversație și ascultare presupune un grad ridicat de solicitare emoțională, grija noastră pentru sănătatea emoțională a vârstnicilor și a voluntarilor primând deopotrivă. Stabilirea unui cadru de lucru și însușirea unei conduite potrivite, ajută voluntarul să îmbrace haina de persoană de sprijin într-un mod profesionist.

Pentru majoritatea bunicilor noștri apelul primit de la noi este momentul central al săptămânii. Nevoia vârstnicilor de a socializa, de a fi ascultați și înțeleși, poate face dificilă experiența voluntarilor. De aceea, prin intermediul formării de specialitate am oferit voluntarilor instrumentele necesare gestionării situațiilor delicate.

La formare s-a lucrat în perechi, descoperind prin experiență ce înseamnă lipsa limbajului nonverbal în comunicarea de zi cu zi si, mai ales, în comunicarea cu bunicii pe care îi apelează. Astfel, voluntarii au avut ocazia să dezvolte abilități de comunicare eficientă și să conștientizeze barierele de comunicare care pot să apară în conversații.

De asemenea, s-a lucrat și în grup, descoperind ce înseamnă să fii parte a unei echipe legate de o dorință comună, dar în care ceilalți au gânduri, emoții și moduri diferite de a vedea lucrurile. Cu toții au avut ocazia să primească ei înşişi răspunsuri şi să ofere totodată sfaturi și sprijin pentru ceilalți.

Aprecierile lor față de programul de formare ne motivează și ne onorează.

”Toate subiectele abordate au fost extrem de utile pentru a ușura implicarea mea în cadrul proiectului. Mă bucur că am putut lua parte la acest proces de formare care mi s-a părut extraordinar, ca formă și conținut. Mă va ajuta să am o bază de cunoștințe pentru relaționarea cu vârstnicii, să mă transpun în locul lor, să le cer feedback și să comunic eficient cu ei”, ne-a declarant una dintre voluntarele participante.

”Meseria” de voluntar la Telefonul Vârstnicului poartă o mare responsabilitate. De aceea, în selecția voluntarilor căutăm persoane dornice să se implice pe termen lung, legătura stabilită între vârstnic și voluntar, fiind foarte importantă. Motivaţia puternică de a lucra cu persoanele vârstnice, răbdarea și disponibilitatea de a asculta cu responsabilitate sunt calități pe care le căutăm în sufletul fiecărei persoane care ne calcă pragul cu dorința de a deveni voluntar. De aceea, această sesiune de formare vine în completarea noțiunilor necesare în relația cu beneficiarii noștri seniori.