Telefonul Vârstnicului, prima linie telefonică gratuită de informare și asistență dedicată persoanelor de peste 65 de ani, operată de către Fundația Regală Margareta a României și finanțată de către Fundația Vodafone România prin programul „Mobile for Good”, a fost declarat marele câștigător al categoriei Servicii de asistență socială din cadrul Galei Societății Civile. Totodată, proiectul a câștigat și Premiul de originalitate al Galei.

foto: Roald Aron

foto: Roald Aron

Telefonul Vârstnicului s-a remarcat în cadrul competiției dintre cele 203 proiecte și programe implementate în anii anteriori de către 127 de ONG-uri, grupuri de inițiativă și persoane fizice.

„Telefonul Vârstnicului este o soluție prin care încercăm să fim alături de vârstnicii singuri, să oferim informații și să legăm relații de prietenie. Pentru noi este incredibil cât de puțin pregătiți suntem ca societate să acceptăm, să integrăm și să valorificăm o populație de peste 3 milioane de oameni în vârstă. Preferăm mai degrabă să-i izolăm, să-i considerăm neajutorați și să-i excludem complet din viața socială. O atitudine care ne face să ignorăm valoarea acestor oameni, experiența lor și rolul pe care îl pot avea în comunitate. De aceea, Telefonul Vârstnicului este un instrument pus la dispoziția seniorilor din toată țara, prin care pot redeveni activi, pot afla informații relevante din comunitatea lor, se pot implica și pot ieși din izolare și singurătate.” a declarat Mugurel Mărgărit Enescu, director executiv al Fundației Principesa Margareta a României.

foto: Roald Aron

foto: Roald Aron

În cadrul aceleiași gale, Fundația Regală Margareta a României a fost distinsă cu Premiul al III-lea la Categoria Artă și Cultură pentru programul Tinere Talente, Premiul I al Categoriei Incluziune socială pentru Fondul Special pentru copii, Premiul II la secțiunea Proiecte pentru tineret pentru O meserie pentru viitor, Premiul III al Categoriei Dezvoltare economică și socială și Premiul pentru Durabilitate, acordat programului Niciodată Singur, care din acest an a devenit o asociație independentă.

Premiile Gala Societății Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România au fost acordate pe 6 iunie pe scena Teatrului Național din București. De-a lungul celor 14 ediții ale Galei Societății Civile au fost înscrise în competiție peste 2.000 de proiecte, semnate de către organizații non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă sau persoane fizice.

foto: Roald Aron

foto: Roald Aron

Telefonul Vârstnicului este o linie telefonică gratuită și confidențială, care răspunde nevoilor tuturor vârstnicilor din România, fie că vorbim de informare, consiliere sau sprijin practic și emoțional. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc sfaturi și informații de la operatorii specializați în asistență socială ai Fundației Principesa Margareta a României. Această linie telefonică, lansată în septembrie 2015, este disponibilă de luni până vineri, între orele 08:00 și 20:00. Linia poate fi accesată și de către cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui vârstnic.