Telefonul Vârstnicului, prima linie telefonică gratuită, confidenţială, dedicată persoanelor de peste 65 de ani, a înregistrat un record al numărului de apeluri în luna aprilie, când au avut loc peste 1200 de interacțiuni telefonice inițiate de 450 de persoane care au sunat la numărul special.

De la lansarea liniei de ajutor pentru vârstnici, au avut loc peste 21.000 de interacțiuni telefonice, gestionate de operatori specializati. Serviciul Telefonul Vârstnicului, lansat în octombrie 2015, este un proiect al Fundației Principesa Margareta a României, sprijinit încă de la lansare de Fundația Vodafone România cu o finanțare de peste 100.000 Eur, acordată prin programul „Connecting for Good”.

Nivelul record al interacțiunilor consemnate din luna aprilie a fost atins în urma unei campanii ample de comunicare derulată la nivel național, pentru a face cunoscut acest serviciu unui număr cât mai mare de persoane vârstnice. Campania a inclus difuzarea unui spot radio, distribuirea unor pliante de informare, expunerea unui afiș în mijloace de transport și în reviste de interes pentru această categorie de vârstă.

Telefonul Vârstnicului (0800 460 001) poate fi apelat gratuit de luni până vineri între orele 08:00 – 20:00 și sâmbăta, între 08:00 – 16:00. Cei care sună primesc informații utile, sfaturi sau sprijin emoţional şi sunt îndrumați de operatorii specializaţi în asistenţă socială ai Fundaţiei Principesa Margareta a României, pentru rezolvarea problemelor ridicate. Linia poate fi accesată şi de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situaţie dificilă în care se află o persoană în vârstă.

România se află pe locul al doilea în statisticile europene privind ritmul accelerat al îmbătrânirii populației, persoanele vârstnice reprezentând 17% din structura populației totale. Pe lângă neajunsurile financiare și problemele medicale, această categorie se confruntă cu două mari provocări: accesul limitat la informație și singurătatea. Analizele realizate de Fundația Regală Margareta a României în ultimii trei ani arată că aproximativ 1,5 milioane de vârstnici din România sunt afectați de singurătate, într-o mai mică sau mai mare măsură. Numărul femeilor afectate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt cele care resimt cel mai mult singurătatea.

 

De la înfințarea liniei telefonice până acum, persoanele în vârstă din România au beneficiat de aproximativ 5000 de ore de sprijin, informare și consiliere socială. Operatorii specializați în asistență socială ai Fundației Principesa Margareta a României au oferit sfaturi practice, suport de socializare și au îndrumat persoanele vârstnice către instituții din comunitatea lor, abilitate să le rezolve problemele. În prezent, serviciul de reapelare al Telefonului Vârstnicului este folosit de peste 430 persoane care simt nevoia să discute cu cineva.

Dintre cei 4000 de beneficiari unici, 32% provin din mediul rural sau orașe mici, 32% din orașe mari, iar alți 34% din București. Vârsta acestora diferă, cei mai numeroși încadrându-se în palierul 70-80 de ani (27%). Jumătate dintre apelanți locuiesc singuri. 47% dintre persoanele care au apelat până acum 0800 460 001 au solicitat informații utile, 21% au fost interesați de servicii de îngrijire la domiciliu, iar 15% au avut nevoie de sprijin emoțional și socializare. Factorii principali care limitează accesul persoanelor vârstnice la informație sunt izolarea și discriminarea socială, migrația accentuată a familiilor tinere din ultimii ani și dificultățile de adaptare la mijloacele moderne de comunicare.

Telefonul Vârstnicului, serviciu pe care Fundația Vodafone România îl finanțează prin programul „Connecting for Good”, din momentul lansării, în 2015, a fost desemnat cel mai bun proiect de Servicii de Asistență Socială din România și a obținut Premiul pentru Originalitate la Gala Societății Civile, ediția 2016.

Parteneri finanțatori: Fundația Vodafone România prin ”Connecting for Good” și SC Johnson Wax.

Parteneri media: Radio Romania Actualități, Practic în Bucătărie, Revista Alphega, RATB

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe:

www.Fundația-vodafone.ro

http://jurnaldebine.Fundația-vodafone.ro/

www.facebook.com/Fundațiavodafone.

Fundaţia Principesa Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai. De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații.