București, 1 octombrie 2018 – Fundația Regală Margareta a României a organizat astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, cea de-a doua ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”. Evenimentul a găzduit peste 250 de persoane peste 65 de ani în Sala Pictura a Teatrului Național București, care au avut ocazia să cunoască cele mai inovatoare și eficiente soluții pentru problemele cu care se confruntă și modalități prin care își pot crește calitatea vieții.

Tot în cadrul conferinței a fost lansat și ”Topul nevoilor vârstnicilor din România – ediția 2018”, care sintetizează cele 26.000 de interacțiuni ale apelanților Telefonul Vârstnicului.

Românii de peste 65 de ani reprezintă o categorie socială în creștere, iar astăzi mai mult de 3,5 milioane de persoane sunt vârstnice, conform datelor INS. Ritmul îmbătrânirii populației este alarmant, plasând România pe locul 2 în topul țărilor europene. Între nevoile adresate de persoanele vârstnice se numără și nevoia de a fi activ și util la vârsta a III-a.

În acest context, vârstnicii prezenți la conferință au avut ocazia să afle de la specialiști din domeniul senectuții informații actuale, sfaturi utile, bune practici pentru o bătrânețe frumoasă, precum: cum să se mențină activi la vârsta a III-a, cum să își valorifice experiența și abilitățile pentru cei din jur, ce presupune un stil de viață sănătos prin nutriție și miscare, ce exerciții îmbunătățesc tonusul mental și spiritual, resurse la care pot apela.

La eveniment au participat Alteța Sa Regală Principesa Maria, actorul Eugen Cristea, dar și valoroși specialiști în problematica vârstnicilor, care au împărtășit soluții eficiente și originale în domeniul senectuții: Anca Sohorca – manager de proiect Centrele Generații la Fundația Regală Margareta a României, Andrei Voicu – medic specialist în îmbătrânire activă la Fundația Ana ASLAN Internațional, Valentin Bunea – nutriționist la centrul de nutriție Body Engineering, Dan Mitrea – medic neurolog la Clinica Neuroaxis, Toma Vasilescu – fizioterapeut recomandat de Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Dan Doroftei – consultant de dezvoltare proiecte pentru vârstnici, reprezentând Revera Medical City.

Conferința ”Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” marchează 1 octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, celebrată în fiecare an de către Fundația Regală Margareta a României, prin diferite acțiuni. La finalul evenimentului, vârstnicii au fost întâmpinați de o echipă de voluntari care le-au înmânat o floare și le-au transmis un gând bun, în cadrul campaniei naționale Flori pentru Suflet, desfășurată împreună cu Asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor.

Cu o activitate de peste 28 de ani, Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății. În lipsa unui sistem integrat de asistență socială, public sau privat Fundația vine în sprijinul vârstnicilor din întreaga țară, prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi. Telefonul Vârstnicului  este singura linie telefonică națională gratuită și confidențială care răspunde prompt nevoilor vârstnicilor și alină singurătatea lor. Centrele Comunitare Generații reconsideră rolul social al vârstnicilor, implicându-i ca voluntari în centre de zi pentru copii din comunitatea lor.

În prezent, Fundația Regală Margareta a României desfășoară o campanie națională  de informare a publicului cu privire la situația vârstnicilor din România și problemele cu care aceștia se confruntă. Campania are și o componentă de strângere de fonduri în sprijinul bătrânilor care nu mai au pe nimeni. Oricine poate dona prin trimiterea mesajului ”SINGUR” prin SMS la numărul 8844. Detalii pe http://fericitilaadancibatraneti.ro/

Parteneri și sponsori ai programelor dedicate vârstnicilor: Fundația Vodafone România, Raiffeisen Bank, SC Johnson Wax, Metropolitan Life, Hartmann, Restaurantele CityGrill.

Despre Fundaţia Principesa Margareta a României

Fundaţia Principesa Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române împreună cu tatăl său Regele Mihai I al României.  De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României.  Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Pentru detalii accesaţi: www.fpmr.ro