Perspective Smart și Age Friendly pentru seniorii României

Tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România

Oportunități de participare socială și de implicare în comunitate

Integrarea seniorilor pe piața forței de muncă

Cea de a VI-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României, va avea loc vineri, 30 septembrie, la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Înscrieri pe pagina evenimentului.

În România populația vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori.

În acest context, “Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este un eveniment de referință pentru principalii actori care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.

Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel national și international, vor oferi cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

Printre speakerii prezenți în cadrul conferinței se numără:

Marius-Constantin Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Barbara Bringuier – Coordonator internațional al Federației Les Petits Frères des Pauvres, Franța

Loredana Ivan – Președinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA

Tudorel Andrei – Președinte, Institutului Național de Statistică

Elena Balan – Coordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation (EASI)

Natalia Postolachi – Director executiv, Asociația Obștească „CASMED” din Bălți, Republica Moldova

Claudiu Brăileanu – Coordonator proiect “Academia Bunicilor”, Brăila

Roxana Molocea – Coordonator al liniei naționale Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României

Cătălin Dinu – Director executiv, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor

Monica Pîrvu – Coordonator și manager programe sociale, Centrul Educațional Diaconia, Brașov

Roxana Șanta – Vicepreședinte, Asociația “Oastea Domnului” Gherla și coordonator proiect „Rețea de siguranță comunitară – Adoptă un bunic!”

Alice-Maria Mănăilă – Medic Specialist Geriatrie-Gerontologie, Affinity Life Care

Romelia Blejan – Director programe, Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale (FDSS)

Ovidiu Tuduruță – Fondator BEESERS

Ediția a VI-a a conferinței își propune să reunească specialiști din ONG-uri în domeniul asistenței sociale, din instituții publice și autorități centrale și locale, din companii cu produse, servicii de suport și medicale dedicate seniorilor, precum și din companii preocupate de vârstnici prin politica de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance).

În cele patru secțiuni ale evenimentului sunt abordate teme precum: tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România, implicarea seniorilor pe piața forței de muncă, perspectiva orașelor Smart și Age Friendly în România, servicii de asistență pentru seniorii cu diverse grade de dependență, oportunități de participare socială și de implicare în comunitate sau proiecte de integrare digitală a vârstnicilor.

Subiectele abordate în cadrul acestei ediții sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din țară și străinătate.

În secțiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului va expune datele colectate în cei 7 ani de funcționare, pe baza a peste 78.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Participarea la eveniment este posibilă fizic în Sala Media – TNB sau live online pe canalul Youtube al Fundației Regale Margareta a României, pe baza înscrierii pe pagina evenimentului.

Sponsori: Fundația Vodafone România, Johnson& Johnson România, Compania Națională Loteria Română, Johnson Wax, Hochland România, Raiffeisen Bank, Fundația Bosch România, Sofmedica, Cargus, City Grill, Lăptăria cu caimac, Cosmo Pharm, Boiron.

Partener: Teatrul Național București

Parteneri media: AGERPRES, Revista CARIERE, RFI România,

Alphega Farmacie, Formare Medicală – formaremedicala.ro, Săptămâna Medicală, Jurmed-Jurnal de Sănătate,  Revista Medical Market, Sănătatea Buzoiană, Crai Nou, Suceava News, Sibiu100%, Monitorul Expres, Monitorul de Făgăraș, Asociația ASSOC, MediaTrust.