• 100 de vârstnici din București primesc meniu de sărbători și pachete cu produse alimentare la domiciliu oferite de Fundația Regală Margareta și partenerii săi.
  • 50 de seniori din țară, sprijiniți constant de-a lungul anului de Fundație, au primit tichete sociale în valoare de 200 de lei.

Mai mult de un sfert din cei 3,7 milioane de vârstnici ai României, trăiesc singuri, mulți dintre ei fiind afectați de imobilitate fizică, boli cronice sau lipsuri materiale. Distanțarea socială i-a afectat mai ales pe aceștia, accentuând stările de anxietate și lipsurile cu care se confruntă. În aceste condiții, numărul celor care caută sprijin a crescut considerabil.

De la declanșarea pandemiei, Fundația Regală Margareta a Romîniei a venit în ajutorul a aproape 5.000 de seniori, prin echipamente sanitare și de protecție, pachete cu bunuri de necesitate zilnică, livrare gratuită la domiciliu a cumpărăturilor sau a medicamentelor, consiliere socială prin telefon, susținerea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu sau sprijin practic în locuință, dar și sprijin emoțional sau consiliere psihologică gratuită.

În aceste zile, Fundația continuă să fie alături de persoanele vârstnice, oferindu-le acestora, împreună cu partenerii săi, cele necesare pentru masa de sărbători. Astfel, până la finalul zilei, 100 de vârstnici din București vor primi la domiciliu, cu ajutorul voluntarilor Fundației, pachete care includ:

  • meniu festiv oferit de CityGrill prin donațiile clienților,
  • produse alimentare din partea Albalact, Lăptăria cu caimac și Mega Image,
  • produse sanitare, inclusiv măști de protecție, din partea Mega Image.

De asemenea, 50 de seniori din țară, sprijiniți constant de-a lungul anului de Fundație prin diverse acțiuni, au primit în această lună, tichete sociale în valoare de 200 lei, pentru procurarea de produse necesare în această perioadă.

Doamna Lidia are 75 de ani de viață, plini de încercări. După o carieră de economist, a sperat că perioada pensionării va fi una fără griji, însă după pierderea soțului a rămas fără locuință. Chiar dacă nu a avut copii, doamna Lidia a avut grijă de cei ai vecinilor, pe care i-a ajutat la teme. În prezent, se deplasează în scaun rulant, dar nu și-a pierdut niciodată optimismul, demnitatea și credința, a rămas o învingătoare. Acum doamna Lidia primeste ajutor și susținere de la Fundația Regală Margareta a României, fiind beneficiar al serviciului de reapelare săptămânală și al pachetelor lunare de ajutor.

Cei 150 de seniori fac parte din rândul beneficiarilor programului Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică gratuită și confidențială dedicată persoanelor vârstnice, accesibilă la nivel național prin intermediul căreia, aceștia primesc informații punctuale, practice, consiliere, sprijin practic sau emoțional. Dintre cei 9.500 de apelanți unici care au sunat la Telefonul Vârstnicului în perioada 2015-2020, 44% locuiesc în București. Linia de ajutor este finanțată în prezent de Fundația Vodafone România, C.N. Loteria Română și Johnson Wax.

Deoarece numărul celor care solicită ajutor continuă să crească, Fundația Regală Margareta a României își propune să ajute prin proiectele sale și o rețea de parteneri sociali, până la 20.000 de seniori. Acest lucru poate fi posibil și prin implicarea și contribuția companiilor și a persoanelor fizice la Fondul pentru Vârstnici prin care Fundația ajută persoanele vârstnice care se confruntă cu situații dificile de viață.

Companiile care doresc să contribuie, pot descărca și completa contractul AICI.

Persoanele fizice care vor să contribuie cu o donație lunară, pot accesa www.frmr.ro/donationline