Telefonul Varstnicului este unul dintre cele sapte proiecte castigatoare ale finantarii acordate prin programul Connecting for Good 2017. Telefonul Varstnicului este un proiect dezvoltat in sprijinul varstnicilor din intreaga tara, ca raspuns la problema imbatranirii populatiei, fenomen in crestere care afecteaza Romania si intreaga Europa. Pentru varstnicii din Romania nu exista un sistem integrat de asistenta sau consiliere sociala, public sau privat. Prima linie gratuita si confidentiala din Romania dedicata persoanelor varstnice din Romania a fost infiintata in septembrie 2015 si sustinuta inca de la inceput de Fundatia Vodafone.
TELEFONUL VARSTNICULUI – REPARTITIA APELURILOR
Pana in prezent, Telefonul Varstnicului a inregistrat peste 12.500 de interactiuni diverse cu varstnicii din Romania, mai mult de jumatate dintre acestia declarand ca locuiesc singuri, iar peste 40% avand varsta peste 70 ani. Peste 2600 de apelanti unici s-au adresat Telefonului Varstnicului pentru obtinerea unor informatii practice (41%), sprijin emotional sau consiliere psihologica (16%), ajutor material sau financiar (12%), servicii de ingrijire la domiciliu (10%) sau solutii pentru cazuri medicale (5%). (Vezi mai multe statistici)
E NORMAL SA FACEM BINE
In perioada urmatoare, serviciile Telefonul Varstnicului se vor dezvolta prin extinderea programului de functionare a liniei 0800 400 601 si prin crearea unui TeleClub al Seniorilor, o camera de conferinta pentru discutii tematice de grup, pe teme de interes pentru varstnici.
Prin Connecting for Good, Fundatia Vodafone Romania reuseste sa foloseasca tehnologia pentru a imbunatati viata oamenilor”, a declarat Ravinder Takkar, Presedinte si CEO Vodafone Romania, compania care a infiintat Fundatia Vodafone Romania. Connecting for Good este un program strategic al Fundatiei Vodafone Romania prin care sunt finantate anual proiecte ale organizatiilor neguvernamentale ce folosesc tehnologia mobila pentru a rezolva probleme sociale, din domeniul sanatatii si al educatiei. Prin intermediul programului, lansat in 2012, fundatia a acordat finantari totale de 3,5 milioane euro pentru 48 proiecte avand peste 30.000 de beneficiari finali.